Exercise Snacks

'Exercise Snacks': net zo effectief als een volledige workout

En prima te doen tijdens je werkdag.

DOOR INGE FRANSEN10/03/2021

We zitten meer dan ooit en horen vaak genoeg dat zitten het nieuwe roken is. Dus pak jij je yogamat en sla je aan het thuissporten. Wel pas nadat jij acht uur aan de tafel zat. Wissel je werkdag liever af met korte 'Exercise Snacks'. Doe je dit vaak genoeg dan is het net zo effectief als een volledige workout. En je kunt weer vol focus verder met je dag.

Wat zijn exercise snacks

Exercise Snacks? Yes, exercise snacks. Het is een van de weinige soort snacks die echt goed is voor je lichaam.

Simpelweg houdt het in dat je, na ieder half uur dat je zit, een korte pauze neemt waarin je beweegt. En nee, van je bureaustoel naar de koelkast telt niet. Probeer zo’n vijf minuten echt in actie te komen. Doe een aantal squats, lunges door je woonkamer of jumping jacks. Het maakt niet veel uit wat je doet, als je maar regelmatig in actie komt.

Waarom dit zo effectief is? Volgens onderzoek zorgen dit soort 'Exercise Snacks' voor een stabiele bloedsuikerspiegel. En een paar minuten traplopen per dag heeft een positief effect op hart -en vaatgezondheid. Na het sporten ben je vaak meer gefocust. Ideaal als je hard moet werken.

Maar, ik heb geen tijd

Geen tijd is misschien wel het slechtste excuus om niet te sporten. Natuurlijk kan het best dat je niet altijd ruimte hebt om een workout van anderhalf uur te doen. Maar dat hoeft dus niet. En een paar minuten per dag heeft iedereen over.

Ieder half uur in beweging komen, is misschien niet ideaal tijdens jouw werk. Je bent net gefocust en oh, daar gaat je timer weer. Overweeg dan om er ieder uur of anderhalf uur een te zetten. Probeer dan ook langer te bewegen. Dus tien minuten of een kwartier. Dit geeft je ook iets meer mogelijkheden om een mini workout te doen in plaats van alleen wat squats. Aan het einde van de dag heb jij stiekem toch ruim een uur gesport.

Tijdens je werkzaamheden

Misschien staat jouw baas niet te springen om te horen dat je anderhalf uur van de werkdag spendeert aan bewegen. Probeer daarom tijdens je werkzaamheden in beweging te komen. Tijdens een telefoongesprek kun jij wandelen, squatten of lunges doen. Zolang je maar niet te erg buiten adem raakt. En ga in de pauze steevast naar buiten. Loop een rondje rondom de wijk. Of spice it up door zo snel mogelijk de route te lopen.

Fijne bijkomstigheid: je kunt gewoon in je sportlegging werken zodat je ieder moment klaar bent voor je 'Exercise Snack'. Niemand die het ziet. Lang leve Zoom.